dissabte, 16 de maig del 2009

...Ensenyar a través de videoconferències...

Una videoconferència és un sistema que permet posar en contacte diverses persones sense que sigui una comunicació gelada com es pot fer amb el telèfon sinó que permet obtenir caliu entre pantalla i pantalla, i les diverses persones que formaran part de l’acte comunicatiu. L’aula que hem anat a visitar dintre de la facultat i que disposa d’aquest sistema consta d’una pissarra tàctil, una pantalla amb projector, un micròfon, dues càmeres (una situada a la part posterior i una altra a la part davantera de la classe), un ordinador, un panel de control dels diversos dispositius i una caixa on es donen totes les connexions possibles per tal que aquest complex sistema funcioni correctament.

Amb la videoconferència que vam realitzar amb la Universitat de Palma de Mallorca vam veure com la qualitat de la imatge i de so era molt bona i vam poder entendre que a distància també es pot aprendre, ja que aquest sistema l’utilitzen per donar classes de la Universitat de Palma a les d’Eivissa i Menorca i s’ha demostrat que els resultats són molt bons.

Les avantatges que té el fer una videoconferència són la qualitat del servei i d’imatge i so, es poden veure diverses coses a la vegada com PowerPoint, imatges, etc., es poden arribar a 23 punts de connexió diferents, pots realitzar preguntes al mateix moment i pots interaccionar entre el proper i els altres. D’altra banda, les desavantatges que té és que és un sistema tancat.

Per exemple, un professor d’anglès demana que es facin intercanvis i així els nens aprenen de manera més oberta l’idioma; però el director del centre diu que mentre es plantegen aquesta possibilitat que facin videoconferències amb algun col·legi del Regne Unit.

dilluns, 27 d’abril del 2009

És DiFíCiL??

De vegades, per molts pares és difícil entendre el funcionament de les noves tecnologies com a eina educativa i de vegades són els fills que no en saben fer un bon ús i els pares, a la vegada, no eduquen als seus fills per fer-ho!

Aquí una imatge que ho reflexa...

dimecres, 8 d’abril del 2009

wikisaber.es - El TeU CoL·lEgI 2.0

wikisaber.es és un portal didàctic que pretén millorar el sistema educatiu. Conté tots els cursos d'ensenyament obligatori i està dirigit a tota la comunitat educativa.

Compta amb una gran quantitat de recursos i eines sigui en matemàtiques, física, etc. així com també vídeos, imatges i sons.

A continuació, veiem una explicació sobre aquest portal que permet treballar didàcticament a l'aula.

dimarts, 31 de març del 2009

"D'aquests n'hi ha en tots els centres..."

Us presento una vinyeta en la qual es veu a un professor parlant de la innovació: no deixa que els seus alumnes entreguin els treballs a ordinador per si de cas copien i peguen...però ell fa el mateix tots els anys.


En definitiva, vol dir que no podem dur a terme una acció si nosaltres no la posem abans en pràctica. Els professors haurien de posar exemple per tal que els seus alumnes segueixin els seus passos.




divendres, 27 de març del 2009

...ViSiTa aL CEIP CeNtCeLlEs...

El grup de classe d'Informàtica aplicada a l'educació va tenir l'oportunitat de visitar el CEIP Centcelles de Constantí, el passat 17 de Març. Aquest és un dels col·legis pioners pel que fa a la introducció de les noves tecnologies a l'escola.


Durant la visita ens va guiar el cap d'estudis d'aquest mateix col·legi i a la vegada dirigeix el departament d'informàtica.

En primer lloc, ens va explicar amb una petita presentació el context en el qual es trobava el centre i dels recursos dels quals disposava, com van poder introduir-los, com els utilitzen, entre moltes altres coses.

A continuació, vam dur a terme una visita pel col·legi on vam poder veure:
- Una pantalla de televisió a la recepció del col·legi on s'anaven mostrant diferents informacions.
- Un ordenador a l'entrada a disposició dels pares.
- Les pissarres digitals (PDI). Vam poder veure de primera mà com funcionaven tant la que funcionava amb una espècie de llapis i la tàctil.
- La sala de gravació de ràdio.
- Finalment, l'aula d'informàtica.

En definitiva i a mode de conclusió, podem dir que si aquesta escola sofria una massivitat d'alumnes "conflictius", immigrants, nens de famílies amb pocs recursos econòmics... Amb la introducció de les TIC ha vist com això s'ha anat equilibrant i ha sofert una millora notable i positiva.


-

dilluns, 9 de març del 2009

...Acudits sobre les NNTT...

Aquests acudits reflecteixen el xoc mediàtic que ha suposat l'aparició de les NNTT... No només a nivell educatiu sinó que també en qualsevol alte àmbit!!
asi vamos a terminar todos
View more presentations from Fernando Doylet. (tags: cyber ciber)

dimecres, 4 de març del 2009

La innovació...de vegades pot ser difícil!!

Us presento aquesta vinyeta en forma de còmic...


Reflexa a un professor en ganes d'innovar però que, enfront davant de totes les possibilitats que suposen les noves tecnologies, opta per seguir amb el programa que ha estat utilitzant fins ara: el powerpoint.



dimarts, 17 de febrer del 2009

...ArA QuE ArRiBa CaRnAvAl...

Amb motiu de l'aproximació del carnaval l'edu365 ha creat una pàgina on es pot accedir a diverses activitats on es pot veure la història del carnaval, jocs i tradicions, disfresses que tratcen sobre el mateix...

És interessant que aproximant-nos a aquesta època es creï un bloc de referència...

Deixo la direcció per si a algú li interessa:

http://www.edu365.cat/carnaval/index.htm




Impuls de les NoVeS TecNoLoGiEs

La introducció de les noves tecnologies a l’escola no ha de suposar l’eliminació de les tasques diàries que fins ara s’han dut a terme, ni han de ser usades única i exclusivament, sinó que poden utilitzar-se com una alternativa o com a suport per a la realització de diferents activitats.

Podem arribar a pensar que el paper del mestre pot desaparèixer però no és així, desapareix aquell mestre que dona classes magistrals i que no motiva els nens i sorgeix o apareix la figura del mestre que guia els nens. També, es diu que es deixa de banda tot allò que suposa una manipulació fina, com escriure o comunicar-se en l’entorn, però tampoc a d’ésser així, sinó que aquestes tecnologies poden combinar-se amb el fet de descobrir les coses per sí mateixos i viure-les, és a dir, es pot anar a la natura i utilitzar, per exemple, la tablet pc per realitzar fotografies de les flors i després aquestes es treballen a classe.

El problema que existeix és que no podem utilitzar la mateixa metodologia quan introduïm aquestes noves tecnologies per això caldria fer una adaptació o una modificació del currículum de les escoles, per a que l’objectiu que es busca, que no és més que l’aprenentatge efectiu dels nens, és dugui a terme de manera correcta.

Com a pedagogs hem de poder classificar i disposar de les eines que tenim al nostre abast per ensenyar a nens i a adults a saber-les utilitzar i ensenyar, també, a ser crítics amb ella.

dilluns, 16 de febrer del 2009

...L'úLtiMa SoLuCió...

L'última solució ha de ser la de la imatge que apareix més endavant...

Amb l'actual "boom" de les noves tecnologies, la metodologia anterior en la qual l'alumne era l'oient i el professor, el locutor; aquesta queda obsoleta. Els nous nens i joves han nascut en un ordinador o amb les noves tecnologies sota el braç...

És per aquesta raó que les metodologies han de canviar de tal manera que els professores i educadors cridin l'atenció d'aquestos d'alguna manera i adaptin els nous recursos a la dinàmica habitual de classe.

ADAPTEM LES NOVES TECNOLOGIES A L'AULA
PER TAL DE FACILITAR L'APRENENTATGE DE NENS I JOVES

Les noves tecnologies en l'educació fracassaran sinó hi ha un canvi en la manera d'ensenyar

Aquest és el titular d'una notícia publicada a La Vanguardia.es el novembre del 2008.

Tracta sobre les avantatges que suposa la pissarra digital, Internet i els ordenadors, en general; ja que suposen una millora notable en l'aprenentatge dels alumnes:

1- Crea una altra dinàmica pedagògica
2- Major participació de l'alumnat en el procés d'aprenentatge
3-Millora l'autoestima de l'alumne
4- Fomenta el treball cooperatiu del professorat

Però això, implica un canvi del sistema pedagògic i una bona formació del professorat en les TIC, és a dir, exigeix una altra manera de:

1- Enfocar les classes
2- Dirigir i coordinar el treball de l'alumnat
3- Corregir els exercicis
4- Valorar l'adquisició de coneixements